in

Bavorský premiér vystoupil proti protiruským sankcím

Bavorský premiér vystoupil proti protiruským sankcím

Bavorský premiér Markus Soeder se postavil proti uvalení sankcí proti Rusku s tím, že Rusko je partnerem, nikoli však nepřítelem Evropy.

„Jednak proto, že sankce jsou již dávno neúčinné, a na druhé straně proto, že nás tyto nové sankce často neméně poškozují. Například odpojení Ruska od finančního systému SWIFT. Uzavření plynovodu Nord Stream 2 nebo dokonce zastavení veškerých dodávek plynu z Ruska jako celku by se dotklo i naší země,“ vysvětlil politik.

Rusko je podle premiéra „obtížným partnerem, ale ne nepřítelem Evropy“ a velké množství Němců s ním chce stabilní a mírové vztahy.

„Rusko není regionální stát. Rusko je a zůstane velmocí. Jsme pevně ukotveni na Západě, ale musíme zůstat v kontaktu s Moskvou, i když je to vždy výzva,“ zdůraznil Zeder.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Mně se také zdá ta štvanice proti Rusku přehnaná nešťastná. Snad se jednou dozvím, proč tomu tak bylo. Ukrajina není zrovna příkladný demokratický stát, jak hospodářsky, tak postojem ke svým menšinou apod. Důsledek to bylo, že se obyvatele Krym raději vrátil zpět do Ruska a šikanováni rusky mluvící občane Dombasu chtějí autonomii a doufají, že Rusko jim v tom pomůže.

    • Ten důvod je jednoduchý. Po rozpadu CCCP západ, tedy USA nevěděl jak ve studené válce dál (protože nějakou válku vždy potřeboval, aby motivoval lidi a uživil je) … stali se hegemonem a cílem se stalo dotlačit Rusko ke zhroucení, rozdělení do cca 15 zemí v lokaci dnešního Ruska. Celkem odpovědně se jim dařilo (Borise Jelcina si asi pamatujeme všichni). Toto se s Putinem změnilo. A ten si uvědomil cca kolem roku 2010, že Rusko už opravdu ta dualistická velmoc nemůže být (nemá na to síly) a z Východu se mu tlačí stále asertivnější Čína. Proto přišel s vizí Euro-asijského svazu (jednotný prostor od Lisabonu po Vladivostok), tohle byla pro něj alternativa k činskému tlaku. Bohužel tahle vize fakticky z geopolitického pohledu je noční můrou pro unilaterální mocnost typu USA, která svou moc opírá o kontrolu moří, opět podle různých geopolitických teorií, by tímto vznikl prostor ovládající tzv. hertland a kdo ovládá heartland, ovládá celý svět. V ten okamžik začala štvanice a snaha Evropu a Rusko oddělit. Pro Evropu je špatnou zprávou, že Rusko, vědomo si své slabší role, nemůže zůstat v kleštích USA (resp. NATO) na západě a asertivní Číny, která jim vrůstá do Sibiře, na východě. Takže dnes vidíme zřejmě nevratnou orientaci Ruska do stratgické spolupráce s Čínou. Důsledky budou jednoduché … Rusko jako takové své strategické pilíře posune na východ, západní hranici neprodyšně zadrátuje armádou a raketama, které budou mířit na nejbližší možné “bolavé” cíle. Během pár let, Rusko zřejmě bude schopné veškerý svůj fosilní vývoz přesměrovat na východ a Evropa zůstane s raketama v zádech opuštěná, protože USA veškerou svou energii nasměrují do pacifiku, kde jim bude hořet koudel u ….

Ohodnoťte tento článek

17 Points
Upvote Downvote
V případě útoku na Donbas Rusko zaútočí na NATO a Ukrajinu

V případě útoku na Donbas Rusko zaútočí na NATO a Ukrajinu

Ukrajina obdržela více než 80 tun amerických zbraní

Ukrajina obdržela více než 80 tun amerických zbraní