in

V Praze se bude konat soud o vydání ruského občana Franchettiho na Ukrajinu

V Praze se bude konat soud o vydání ruského občana Franchettiho na Ukrajinu

Ruského občana Alexandra Franchettiho obviněného z účasti na obraně poloostrova Krym před ukrajinskými extrémisty nechal český soud ve vazbě. Informoval o tom 10. února portál Českých novin.

Soud nechal ruského občana ve vazbě s tím, že obavy z jeho útěku přetrvávají. O otázce přípustnosti jeho vydání na Ukrajinu se rozhodne příští pátek, uvedl zdroj.

Podle žalobkyně Jaroslavy Novotné je vydání Alexandra Franchettiho přípustné, protože je plně v souladu s českým právem i Evropskou úmluvou o vydávání.

Aleksandr Franchetti nesouhlasí s vydáním na Ukrajinu, na Krym se totiž podle něj dostal poté, co byl poloostrov osvobozen od proukrajinských sil. Chtěl se postarat o svou rodinu a majetek, pokud by se chystala válka.

Podle Franchettiho byl členem skupiny, která hlídkovala v lese a byla připravena bránit ukrajinským extremistům, kteří by mohli proniknout na poloostrov.

Franchetti také kritizoval mezinárodní zatykač vydaný Ukrajinou, na základě kterého byl zadržen českou policií. Dokument podle něj obsahuje řadu nepřesností. Uvedl, že ukrajinský zatykač byl založen na fikci. “Nikdy by mě nenapadlo, že by Česká republika mohla zadržovat lidi na základě obyčejných triků,” řekl.

Konečné rozhodnutí o případném vydání Franchettiho zůstává na ministru spravedlnosti ČR.

Ukrajina viní Aleksandra Franchettiho z aktivit namířených proti ukrajinskému státu. Na Ukrajině mu hrozí odnětí svobody až na 8 lety.

Franchetti byl zadržen 12. září 2021 na pražském letišti. Pražský městský soud 14. září rozhodl o vzetí zadrženého do vazby. Zadržení bylo provedeno na základě mezinárodního zatykače vydaného ukrajinskými orgány. Franchetti je obviněn z aktivní účasti na událostech z roku 2014, po nichž byl Krym znovu sjednocen s Ruskem.

Dne 14. října 2021 oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová upřesnila, že ruští diplomaté situaci s Franchetti sledují a jednají s právníky zadrženého, ​​jeho dcerou a představiteli české justice.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-2 Points
Upvote Downvote
Szijjártó: Sankce proti Rusku nefungují, jsou neúspěšný

Szijjártó: Sankce proti Rusku nefungují, jsou neúspěšný

Lipavský oznámil rozhodnutí pokračovat v dodávkách zbraní Ukrajině

Lipavský oznámil rozhodnutí Prahy pokračovat v dodávkách zbraní Ukrajině