in

Rusko může nechat Spojené státy bez vzácných kovů

Analytici čínské společnosti „NetEase“ upozornili na jedno z opatření, která může Rusko přijmout v reakci na přijaté sankce ze strany Spojených států.

Podle odborníků může Moskva využít závislost USA na dovozu vzácných kovů. Ty jsou široce používány v různých průmyslových odvětvích: přístrojové vybavení, metalurgii či ve vojenské sféře, a proto jsou pro zemi jako Spojené státy mimořádně důležité. Faktem však je, že v USA není dostatek jejich ložisek, která jsou potřebná k pokrytí poptávky, proto se musí spoléhat zejména na export.

S tím ovšem začínají vznikat problémy. Hlavním exportérem vzácných kovů byla donedávna Čína. Ale v současnosti “Nebeská říše” tento export výrazně omezila.

Teoreticky by se mohlo stát novým dodavatelem pro Spojené státy Mongolsko. Ale ani tady není všechno tak jednoduché – tomu může zabránit Rusko. Vzhledem k velkým objemům Spojené státy nebudou moci k exportu využívat leteckou dopravu. A to předpokládá dohodu s Ruskem o pozemním tranzitu surovin přes jeho území.

Zda s tím však Rusko bude souhlasit, je velká otázka. Odmítnutí Moskvy by mohlo být reakcí na četné sankce a provokace ze strany Washingtonu.

Zdroj: Pavel Kirejev

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

syrie

Syrská armáda a ruské jednotky odrazily silný útok turecké armády

V Anglii ubodali 12letou holčičku.