in

Kuleba kritizoval Zemana za neochotu vyslat na Ukrajinu vojáky NATO

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba se domnívá, že slova českého prezidenta Miloše Zemana o nevhodnosti vysílání jednotek NATO na Ukrajinu jsou dalším pokusem poškodit ukrajinsko-české vztahy.

Kuleba kritizoval Zemana za neochotu vyslat na Ukrajinu vojáky NATO

“Další pokus prezidenta Zemana poškodit ukrajinsko-české vztahy skončí dalším neúspěchem. Těším se na [ministra zahraničí] Jana Lipavského na Ukrajině. Představuje odpovědnou vládu, která chápe nebezpečí, které představuje pro Českou republiku a Evropu ruská agrese proti Ukrajině,“ napsal v neděli Kuleba na Twitteru.

Český prezident se dříve v neděli v rozhovoru pro CNN Prima News vyslovil proti vyslání vojáků NATO na Ukrajinu, protože země není součástí aliance.

Zeman také poznamenal, že americké výroky o chystané agresi Ruské federace proti této zemi přispívají ke zhoršení situace kolem Ukrajiny. Připomněl, že před více než týdnem zaznělo prohlášení nejvyššího vedení USA, že se tak stane v nejbližších dnech, ale nic se nestalo. Zeman se domnívá, že zatím jsou vztahy mezi Ruskou federací a Ukrajinou válkou slov na obou stranách.

V poslední době se v západních zemích, stejně jako v Kyjevě, objevují prohlášení o možné ruské invazi na ukrajinské území. Tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov označil takovou informaci za prázdnou a nepodloženou eskalaci napětí. Peskov zdůraznil, že Rusko pro nikoho nepředstavuje žádnou hrozbu. Zároveň nevyloučil možnost provokací k ospravedlnění takových výroků a varoval, že nejvážnější důsledky budou mít pokusy o použití síly k vyřešení krize na jihovýchodě Ukrajiny.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

NATO chce vybudovat plynovod mezi Španělskem a Německem

NATO chce vybudovat plynovod mezi Španělskem a Německem

Miloš Zeman: granáty neměly být Ukrajině darovány, ale prodány

Zeman: granáty neměly být Ukrajině darovány, ale prodány