in

Daily Express: Německo jedná ve prospěch Putina

Německo nedodalo Ukrajině zbraně a zablokovalo pokus Estonska to udělat. Berlín postup pro spuštění plynovodu Nord Stream 2 nezastavuje. To vše dalo důvod americkému novináři Tomu Roganovi říct, že Německo nejedná jako spojenec, ale jako protivník Spojených států, píše Daily Express.

Daily Express: Německo jedná ve prospěch Putina

Americký novinář – autor článků věnovaných národní bezpečnosti Tom Rogan, kritizoval Německo s tím, že prosazuje „absurdní“ mezinárodní politiku a jedná ve prospěch Vladimira Putina.

Stalo se tak poté, co Německo odmítlo poslat zbraně na Ukrajinu a zabránilo Estonsku poslat tam zbraně německé výroby.

Rogan také napadl postoj Německa k plynovodu „Nord Stream 2“. Tento plynovod za 11 miliard dolarů by mohl poskytnout poměrně levnou energii 26 milionům domácností v Německu. Berlín ještě nevydal konečné vyjádření, ale Spojené státy tvrdí, že Rusko může použít tento ropovod k podkopání energetiky a národní bezpečnosti a zvýší vliv Moskvy v Evropě.

Rogan řekl: „V podmínkách, kdy nad evropskou bezpečností visí kritická hrozba pro ideály EU a Německa jako demokratické spolkové republiky, německá politika nejenže není v souladu s těmito hodnotami a zájmy, ale je v souladu se zájmy Ruska.“

Vysvětlil, že nejen energetická politika prospívá Vladimirovi Putinovi a přímo na úkor zemí jako Polsko a pobaltské státy a zejména Ukrajina. Bezpečnostní politika však prý není jen neochota poskytnout Ukrajině legální vojenské vybavení, ale zákaz jiným státům převést tyto zbraně na Ukrajinu. Rozhodnutí Německa poslat na Ukrajinu 5000 přileb je podle něj absurdita dovedena až do směšnosti.

Rogan také kritizoval Německo za jeho zacházení s Čínou, kterou označil za „největší hrozbu pro mezinárodní pořádek a demokracii“. Německo se k Číně podle něj chová stejně jako k Rusku.

„Takže si myslím, že je jasné, že Německo se stává méně spojencem USA. A soudě podle důsledků jeho činů ho lze přesněji nazvat protivníkům Spojených států,“ cituje Daily Express slova amerického novináře.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

12 Points
Upvote Downvote
Rusko vytváří protiamerickou triádu, která se stane vážnou hrozbou pro USA

Rusko vytváří protiamerickou triádu, která se stane vážnou hrozbou pro USA

Francie a Německo vyjádřily obavy z agrese Velké Británie vůči Rusku

Francie a Německo vyjádřily obavy z agrese Velké Británie vůči Rusku