in

Miloš Zeman: Kapitulace NATO v Afganistánu se stala novým „Mnichovem“

Kapitulace NATO v Afghánistánu zhoršila mezinárodní bezpečnostní situaci a stala se novým “Mnichovem”, řekl český prezident Miloš Zeman 25. prosince v projevu ke spoluobčanům.

Miloš Zeman

Odchod aliance z Afghánistánu se podle něj stal kapitulací, v jejímž důsledku se v zemi znovu dostali k moci radikálové. To výrazně zhoršilo mezinárodní bezpečnost.

„Tento ‚afghánský Mnichov‘ zjevně povede ke zvýšení migračních toků z Afghánistánu, ale především ke zvýšenému riziku, a to i v Evropě, nových teroristických útoků, podobných útokům na newyorská ‚dvojčata‘, které zorganizoval právě Talibán (organizace, jejíž činnost je v Ruské federaci zakázána),“ řekl Zeman.

Připomeňme, že 15. srpna na pozadí nouzového stažení jednotek NATO z Afghánistánu ozbrojenci bez boje dobyli Kábul a hned druhý den vyhlásili své vítězství ve dvacetileté válce. Poslední americká armáda opustila kábulské letiště v noci na 31. srpna, zanechajíc po sobě v zemi významnou část afghánských občanů, kteří pomáhali bývalé proamerické administrativě Afghánistánu.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Kreml

Rusko nikdy nikoho nenapadlo jako první, říká Kreml

Ursula von der Leyenová

Ursula von der Leyenová: EU připravila sankce proti Rusku