in

Německý tisk obvinil Kaczyńského z pronacistické ideologie

Rozhovor s polským politikem Jaroslawem Kaczynskim, kde opět mluvil o „Čtvrté říši“, rozlítil německá média.

Jarosław Kaczyński

Předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost v Polsku Jaroslaw Kaczynski ve velkém vánočním rozhovoru pro list „Polska Codziennie“ hovořil o aktuálním dění v zahraniční politice. Konkrétně polský politik řekl:

„Jsou země, které, mírně řečeno, nejsou spokojeny s vyhlídkou na vybudování IV. Německé říše na základě EU,“ prohlásila šedá eminence polské politiky.

V německých médiích byla tato věta interpretována jako útok na novou vládu koalice SPD-Zelení-FDP. Takovým tónem reagovali v denících „Die Welt“ a „Der Spiegel“. Ten charakterizoval deník „Polska Codziennie“ jako „extrémně pravicový“ a „PiS“ jako pravicovou nacionalistickou formaci. Stojí za zmínku, že takové formulace v německém tisku jsou totožné s obviněními ze sympatií k nacistům.

„Šéf národní konzervativní polské vládní strany ostře zaútočil na novou vládu koalice SPD – Zelení – FDP. Jarosław Kaczyński obviňuje Scholzovu vládu, že chce z EU udělat Čtvrtou říši,“ píše „Die Welt“.

V Polsku byl rozhovor také široce propagován a komentován všemi předními politickými médii. Největší zájem mezi Poláky však vzbudila informace, že Jarosław Kaczyński hodlá do konce prvního čtvrtletí 2022 opustit práci v polské vládě (má formální post místopředsedy vlády) a věnovat se na 100% práci ve straně. Prohlášení vyvolalo zájem opozice reprezentované Občanskou platformou, která předpovídá blížící se předčasné volby příští rok.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

EU

EU požaduje od Ruska téměř 300 miliard eur kvůli politice nahrazování dovozu

Maia Sanduová

Moldavsko nevstoupí do NATO – Maia Sanduová