in

EU požaduje od Ruska téměř 300 miliard eur kvůli politice nahrazování dovozu

EU se obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO) s požadavkem vybrat od Ruska 290 miliard eur za „diskriminaci“ evropského zboží politikou nahrazování dovozu. Informuje o tom list Izvestija.

EU

Stížnost EU uvádí, že Rusko údajně „nezákonně diskriminovalo“ evropské zboží v hodnotě 290 miliard EUR. Hlavní tvrzení Evropské komise se týkají tří opatření ruské politiky nahrazování dovozu. Prvním je „diskriminační posuzování žádostí o veřejné zakázky“. Podle evropského regulátora dostávají společnosti z Ruské federace „nepřiměřené preference“

„Ruské společnosti, které chtějí nakupovat určité strojírenské produkty v zahraničí, musí získat povolení od ruské komise pro náhradu dovozu. I když takové povolení není nutné pro nákup domácích strojírenských výrobků, “uvedla Evropská komise v prohlášení.

Kromě toho se Evropská unie postavila proti vnitrostátním kvótám na zadávání zakázek. Podle ruské politiky substituce dovozu by asi 250 skupin zboží, včetně vozidel, vybavení, lékařských přístrojů a textilu, mělo být až z 90 % tvořeno domácími produkty. Podle evropských představitelů tato „smíšená omezení a pobídky“ diskriminují zahraniční výrobce.

Nezávislý průmyslový expert Leonid Khazanov v rozhovoru pro publikaci poznamenal, že nároky vůči Moskvě jsou zcela neopodstatněné, protože politika nahrazování zahraničních výrobků ruskými v žádném případě neodporuje pravidlům mezinárodního obchodu.

„Navíc přesně stejný přístup je používán v Evropské unii, Spojených státech a Číně: také se snaží zvýšit podíl národních produktů ve struktuře průmyslové bilance pomocí různých metod, od zavádění obchodních překážek až po organizaci nákupů pro strategická odvětví, utvářením jejich podmínek pro jejich výrobce,“ shrnul expert.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Spojené státy

Spojené státy ustoupily: místo bojkotu žádají Čínu o víza pro své představitele na olympijské hry

Jarosław Kaczyński

Německý tisk obvinil Kaczyńského z pronacistické ideologie