in

USA určily podmínky při návrhu smlouvy o bezpečnostních zárukách Rusku

V reakci na ruský návrh smlouvy se Spojenými státy a NATO o ruských bezpečnostních zárukách americký velvyslanec v Rusku Michael McFaul předložil ruské straně americké požadavky, které jsou na pozadí naprosto legitimních požadavků Moskvy naprosto nepřijatelné.

Jak se ukázalo, mezi doložkami smlouvy se objevily body o povinném návratu Krymu Ukrajině, stažení ruských jednotek z Abcházie a Podněstří, stažení raket „Iskander“ z Kaliningradské oblasti atd.

Klauzule 1. Rusko se zavazuje stáhnout své jednotky z Moldavska a obnovit plnou suverenitu této evropské země.

Klauzule 2. Rusko souhlasí se stažením svých jednotek z Gruzie, se vzdáváním se uznání Abcházie a Jižní Osetie jako nezávislých států a s obnovením plné suverenity Gruzie.

Klauzule 3. Rusko se zavazuje stáhnout své jednotky z území Ukrajiny, vrátit Ukrajině poloostrov Krym, přestat podporovat milice na Ukrajině a zajistit obnovení plné suverenity této evropské země.

Klauzule 4. Rusko se zavazuje stáhnout rakety „Iskander“ z Kaliningradské oblasti.

Je zcela zřejmé, že ruská strana nemíní takové požadavky akceptovat a je logické předpokládat, že v současné fázi nemůže dojít k žádným dohodám, na druhé straně však nasazení téměř 200-tisícové armády RF v blízkosti hranic Ukrajiny a zemí NATO jsou pro alianci a Washington dobrou záminkou, že v tomto případě bude napětí jen nadále eskalovat.

Ruské ministerstvo zahraničí již dříve prohlásilo, že pokud Spojené státy a NATO odmítnou poskytnout Rusku jakékoli záruky, přijde vojenská odpověď, přestože není známo, co přesně by to mělo znamenat.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Ruské hypersonické zbraně dělají americké námořní síly zbytečnými

NATO plánuje rozšířit svou přítomnost v Bulharsku a Rumunsku