in

Srbsko podá další 2 žaloby proti NATO kvůli bombardování uranem

Dvě nové žaloby proti NATO budou předloženy bělehradskému vrchnímu soudu jménem srbských obětí bombardování Jugoslávie v roce 1999 s ochuzeným uranem, rok po podání první žaloby v této věci, řekl Sputniku právník Srdjan Aleksic.

NATO

První žaloba, více než 20 let po útoku, byla podána v lednu 2021. Aleksic pracoval na materiálních důkazech, které by zastupovaly zájmy jugoslávského důstojníka s rakovinou z leteckých útoků.

„20. ledna podáme v Bělehradě dvě nové žaloby od dvou obětí a očekáváme, že každý měsíc podáme dvě nebo tři další [žaloby]. Práce experta na výbušniny a zbraně vyžaduje čas a peníze“ a závěr posudkového lékaře. Musí být jasně prokázáno, že NATO provedlo bombardování ochuzeným uranem tam, kde se nacházeli žalobci.

Musí být také prokázáno, že rakovinu žalobců způsobilo uranové záření NATO, “řekl Aleksic.

NATO mohlo použít konvenční zbraně; rozhodlo se však použít ochuzený uran na území Srbska, pokračoval právník, což bude mít na lidi škodlivý vliv na po dobu mnoha let.

“Jde o válečný zločin a Severoatlantická aliance musí kompenzovat újmu srbským občanům,” řekl Aleksic.

Právník dodal, že loňská reklamace byla postoupena centrále NATO, ale zatím bez potvrzení o přijetí. Bělehradský vrchní soud však může vynést verdikt NATO, i když se aliance neúčastní řízení podle srbského práva, vysvětlil Aleksic.

Aleksic požaduje odškodnění ve výši nejméně 300 000 eur (344 000 USD) za každou srbskou oběť, jako tomu bylo v případě západoevropského vojenského personálu, který byl během své služby v NATO vystaven nebezpečnému množství radiace.

Nálety NATO pokračovaly od 24. března do 10. června 1999 a vyžádaly si neznámý počet obětí. Srbské úřady uvedly, že při ostřelování bylo zabito asi 2 500 lidí, včetně 89 dětí, a asi 12 500 lidí bylo zraněno. Srbský prezident Aleksandar Vučić uvedl, že použití zbraní s ochuzeným uranem vedlo k nárůstu počtu pacientů s rakovinou v zemi.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

ukrajinské bezpečnostní služby

Ukrajinské bezpečnostní služby koordinovaly akce pogromistů v Kazachstánu

Lavrov

Vojenská cvičení na území Ruska nikoho neohrožují – Lavrov