in

Srbsko neplánuje vstoupit do NATO, říká prezident Vučić

Aleksandar Vučić řekl, že Bělehrad se snaží vytvořit silnou armádu na obranu země.

Aleksandar Vučić

Bělehrad neplánuje vstoupit do NATO a snaží se vybudovat silnou armádu na obranu země, řekl srbský prezident Aleksandar Vučić v národní televizi po zasedání Rady Rusko-NATO v Bruselu.

Na otázku, proč Srbsko získávalo zbraně, když mohlo vstoupit do aliance, Vučič odpověděl: “Nevstoupíme do NATO.” “Oni mají právo získat zbraně, protože jsou členy NATO, zatímco my – svobodný neutrální národ – se nemůžeme bránit? Co se vám nelíbí? Kupujeme pouze obranné zbraně, ne útočné,” zdůraznil srbský prezident a dodal, že Bělehrad nikdy nedovolí vojenské operace proti srbskému lidu.

Rusko dodává Srbsku vybavení v rámci vojenské pomoci. Moskva dříve poskytla Bělehradu 30 tanků T-72MS, 30 obrněných vozidel BRDM-2MS a protitankové raketové systémy Kornet. Očekává se také, že Srbsko koupí ruský pokročilý systém Pantsir-S1M. Rusko dodalo Srbsku v letech 2018 až únor 2020 v rámci vojenské pomoci čtyři vrtulníky Mil Mi-35M, šest stíhaček Mikojan MiG-29, deset vozidel BRDM-2, tři vrtulníky Mil Mi-17V-5 a systémy Pantsir-S1.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

NATO

Stoltenberg: NATO se nevzdá politiky otevřených dveří

Evropská unie

Evropská unie prodlouží ekonomické sankce proti Rusku