in

Rusko-ukrajinská jednání budou obnovena v pondělí

Rusko-ukrajinská jednání budou obnovena v pondělí

Rusko a Ukrajina uspořádají v pondělí třetí kolo rozhovorů o ukončení nepřátelských akcí, uvedl v sobotu na Facebooku ukrajinský vyjednavač David Arakhamia, aniž by uvedl další podrobnosti.

Delegace z Ukrajiny a Ruska mají za sebou dvě kola jednání od chvíle, kdy Rusko 24. února zahájilo rozsáhlou invazi u svého souseda.

Ve čtvrtek se strany dohodly na otevření humanitárních koridorů, které umožní civilistům opustit některé bojové zóny, i když při jejich realizaci došlo ke zpožděním.

Ukrajina v sobotu uvedla, že rozhovory nepřinesly výsledky, ale že bude pokračovat v jednáních.

“Třetí kolo rozhovorů se uskuteční v pondělí,” napsal Arakhamia, který je zároveň předsedou parlamentní frakce strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v sobotu řekl, že Zelenského pokus získat přímou pomoc NATO v konfliktu mezi jejich zeměmi nepomáhá rozhovorům mezi oběma stranami, ale že Moskva je připravena na třetí kolo.

NATO, které se obávalo, že bude zataženo do války Moskvy proti svému sousedovi, v pátek odmítlo Zelenského výzvu k vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, což přimělo ukrajinského prezidenta k prohlášení, že aliance dala Rusku zelenou k pokračování v bombardování.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba dříve v sobotu řekl, že je otevřený jednáním s Lavrovem, ale pouze pokud budou „smysluplná“.

Kreml v pátek uvedl, že pokrok v jednáních bude záviset na reakci Kyjeva na postoj Moskvy k ukončení války, který byl Ukrajině sdělen ve čtvrtek.

Ruská agentura TASS citovala ruského vyjednavače Leonida Slutského, který prohlásil, že ukrajinská strana ve druhém kole prokázala určitou otevřenost k dosažení dohody.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Putin varuje NATO před pokusy o vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou

Putin varuje NATO před pokusy o vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou

Zelenskyj napadl NATO za to, že dalo „zelenou“ ruskému bombardování

Zelenskyj napadl NATO za to, že dalo „zelenou“ ruskému bombardování