in

EU chce zřídit vojenskou poradní a výcvikovou misi na Ukrajině

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v rozhovoru pro list Die Welt řekl, že Brusel zvažuje možnost vytvoření vojenské poradní a výcvikové mise na Ukrajině.

EU

„Uvažujeme o vojenské poradní a výcvikové misi EU na Ukrajině, během níž by evropští vojenští instruktoři mohli cvičit vedení ukrajinské armády,“ řekl Borrell.

Evropští představitelé podle něj „již na místě posoudili, co přesně ozbrojené síly Ukrajiny potřebují a jak přesně jim může Evropská unie pomoci“. Borrell dodal, že hodlá brzy předložit návrh státům EU.

„Rozšiřujeme vzájemný obchod a zintenzivňujeme naše ekonomické vztahy. Kromě toho jsem se například předposlední týden rozhodl podpořit ukrajinskou armádu dodatečnými 31 miliony eur. Má tedy zlepšit logistické schopnosti a schopnost bojovat proti kybernetickým útokům,“ uvedl evropský úředník.

Borrell zdůraznil, že zpravodajské služby EU a Spojených států zvažují všechny možné scénáře vývoje situace kolem Ukrajiny. Podle něj v tuto chvíli nelze vyloučit „vojenskou invazi“ Ruska na ukrajinské území.

Připomeňme, že v posledních měsících řada západních médií pravidelně zveřejňuje materiály o tom, že se Rusko údajně chystá provést rozsáhlý „útok“ na ukrajinské území. Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil takové zprávy za „prázdné a nepodložené“.

Mluvčí Kremlu zdůraznil, že Moskva přesouvá armádu výhradně na svém území a nikoho neohrožuje. Podle Peskova však pokusy Kyjeva vyřešit krizi na jihovýchodě Ukrajiny silou budou mít „nejvážnější důsledky“.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-1 Points
Upvote Downvote
Nord Stream 2

Certifikační proces Nord Stream 2 by měl být dokončen do konce první poloviny roku 2022

Zelenskyj

Zelenskyj pokračuje v zásazích proti kritickým médiím