in

Certifikační proces Nord Stream 2 by měl být dokončen do konce první poloviny roku 2022

Ruský vicepremiér Alexander Novak v rozhovoru pro RBC uvedl, že certifikace plynovodu Nord Stream 2 by měla být dokončena do konce první poloviny příštího roku.

Nord Stream 2

„Z těch plánů certifikace, o kterých vím, by měl být dokončen v první polovině roku [2022]. Maximálním obdobím je konec prvního pololetí. Pokud o to kolegové budou mít zájem a urychlí certifikaci, pak je možné zahájit dodávky mnohem dříve,“ uvedl místopředseda vlády.

Novak zdůraznil, že projektová společnost, která projekt Nord Stream 2 realizuje, jedná přísně v souladu s evropskou legislativou a jakékoli požadavky nad rámec současných zákonů jsou čistě politického charakteru.

„Věříme, že tento projekt nelze přerušit. Byl postaven v souladu se všemi požadavky legislativy,“ uvedl Novák.

V současné době je certifikační řízení pro Nord Stream 2 pozastaveno, protože Nord Stream 2 AG musí zaregistrovat dceřinou společnost v Německu. Rusko opakovaně zdůraznilo, že Nord Stream 2 je výhradně ekonomický projekt a je realizován společně s evropskými partnery.

Odborníci se domnívají, že otázka certifikace ruského plynovodu může způsobit vážné neshody v německé vládě, protože německý kancléř Olaf Scholz a ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vyjádřili radikálně odlišné postoje k Nord Stream 2.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

První systémy protivzdušné obrany S-550 vstoupily do bojové pohotovosti v Rusku – zdroj

EU

EU chce zřídit vojenskou poradní a výcvikovou misi na Ukrajině