in

Bidenovi bylo řečeno, aby Rusko vyděsil novými sankcemi

Lobisté financovaní výrobci zbraní vyzývají Bílý dům, aby zahájil „diplomatickou protiofenzívu“ proti Moskvě.

Skupina lobbistů z amerických “think tank”, akademiků a bývalých úředníků tvrdí, že prezident Joe Biden může zabránit potenciálnímu ruskému útoku na Ukrajinu tím, že pohrozí Moskvě „vetšími a bolestivými“ sankcemi.

Těchto 24 osob, mezi nimiž jsou bývalí američtí představitelé národní bezpečnosti a diplomaté, o nichž je známo, že mají nepřátelské názory vůči Rusko, vyzvalo Západ, aby „rozšířil svou politickou protiofenzívu“ proti Moskvě.

„Věříme, že Spojené státy by měly po nejužší konzultaci se svými spojenci v NATO a s Ukrajinou podniknout okamžité kroky k ovlivnění kalkulací nákladů a přínosů Kremlu, než se ruské vedení rozhodne pro další vojenskou eskalaci,“ napsali v prohlášení zveřejněném Atlantic Council, což je pro NATO lobbistická skupina, která je v Rusku zakázána.

“Takové kroky by zahrnovaly balíček důležitých a bolestivých sankcí, které by byly okamžitě uplatněny, pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu,” stojí v prohlášení. “V ideálním případě by nyní byl návrh těchto sankcí sdělen Moskvě, aby Kreml jasně chápal rozsah ekonomických dopadů, kterým bude čelit.”

Mezi účastníky patří bývalí vyslanci USA v Rusku Michael McFaul a Alexander Vershbow a bývalí velvyslanci na Ukrajině Steven Pifer a John Hersbt. Prohlášení podepsali i veteránští američtí úředníci Strobe Talbott a Kurt Volker, stejně jako autor a politolog Francis Fukuyama.

Prohlášení bylo zveřejněno krátce poté, co ve čtvrtek telefonicky hovořili ruský a americký prezident. Byl to jejich druhý rozhovor poté, co se lídři setkali 7. prosince prostřednictvím video spojení, když se pokusili zmírnit napětí ohledně Ukrajiny.

Západní představitelé a média v posledních měsících obviňují Moskvu ze shromažďování vojáků a vojenské techniky s možným záměrem útoku na svého souseda. Autoři prohlášení toto tvrzení zopakovali a tvrdili, že Rusko pravděpodobně „připravuje půdu k zahájení velkého konvenčního útoku“ proti Ukrajině. Naléhali na NATO, aby posílilo obranné schopnosti Kyjeva dodávkami protitankových střel Javelin a protiletadlových střel Stinger a také radarového vybavení. Mnoho z nich pracuje pro think-tanky financované zbrojním průmyslem, které jsou finančně sponzorovány výrobci zbraní, které hájí.

Moskva opakovaně popřela, že by chystala jakoukoli akci proti Ukrajině. Prezident Vladimir Putin zároveň řekl, že pokračující expanzi západního vojenského bloku na východ vnímá jako hrozbu. Minulý měsíc Rusko navrhlo smlouvy mezi USA a NATO, které by zakázaly pohyb západní vojenské infrastruktury blíže k jeho hranicím a fakticky zakázaly Ukrajině vstup do organizace.

NATO zaujalo k podmínkám tvrdý postoj, ale zdůraznilo důležitost udržování dialogu s Moskvou a veřejně prohlásilo, že se snaží omezit eskalaci. Rozhovory mezi Spojenými státy a Ruskem a mezi NATO a Ruskem jsou naplánovány na tento měsíc.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Stepan Bandera

Izrael odsoudil Kyjev za uspořádání nacistického pochodu na počest Bandery

Vladimir Putin

VIDEO: Tomu se říká respekt ke své zemi!