in

Britská ministryně zahraničí vyzvala ke snížení závislosti Evropy na ruském plynu

Britská ministryně zahraničí Elizabeth Trussová obhajovala snížení závislosti Evropy na ruském plynu a dalších energetických zdrojích. Uvedla to v rozhovoru pro BBC.

Podle Trussové Evropa „absolutně potřebuje snížit svou závislost na ruském plynu a energii“.

„To by mělo být součástí celkové strategie ke snížení závislosti na zemích s netržní ekonomikou, snížení závislosti na nepřátelských faktorech a musíme si být jisti, že svobodný svět je schopen získat strategickou nezávislost, kterou potřebuje k přežití a prosperitě,“ řekla ministryně.

Dodala, že chce spolupracovat s partnery v Evropské unii, “aby zajistila, že svobodné demokracie mohou mít alternativu k ruským dodávkám plynu”. Podle Trussové je “toto velmi důležité.”

Britská ministryně dodala, že eskalace situace na Ukrajině zkomplikuje spuštění plynovodu Nord Stream 2 a nevyloučila v tomto případě zavedení nových sankcí proti Ruské federaci. Rozhovor Trussové je načasován tak, aby se shodoval se summitem ministrů zahraničí G7, který začal 11. prosince v Liverpoolu.

Již dříve nový německý kancléř Olaf Scholz řekl, že v případě ruské invaze na Ukrajinu budou Nord Stream 2 čekat následky. Plynovod v současné době prochází certifikačním řízením.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Asi 44 tisíc lidí protestovalo ve Vídni proti povinnému očkování proti covidu

V USA předpověděli, že Ukrajina bude v případě konfliktu s Ruskem poražena do půl hodiny