in

Proti rezoluci OSN odsuzující nacismus hlasovaly USA a Ukrajina

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci odsuzující nacismus, neonacismus a všechny formy rasismu, kterou navrhlo Rusko. Spojené státy a Ukrajina hlasovaly proti, zatímco 49 zemí, zejména spojenců Spojených států, se zdrželo hlasování.

Rezoluce o „boji proti glorifikaci nacismu, neonacismu a dalším praktikám“, které přispívají k rasismu, xenofobii a nesnášenlivosti, byla schválena 130 hlasy pro, oznámila ve čtvrtek ruská stálá mise při OSN.

Rezoluce, navrhovaná Ruskem a více než 30 dalšími členy OSN, vyjadřuje znepokojení nad jakoukoli formou oslavování nacismu, včetně stavění pomníků a pořádání veřejných přehlídek na počest Waffen SS – bojových jednotek v rámci armády nacistického Německa – nebo je prohlašovat za národně osvobozenecká hnutí.

Moskva je již dlouho v rozporu s Ukrajinou a třemi pobaltskými státy, Estonskem, Litvou a Lotyšskem, protože glorifikují a oceňují jednotlivce a organizace spojené s nacistickým Německem během druhé světové války.

Rezoluce také vyzývá členské státy, aby „odstranily všechny formy rasové diskriminace všemi vhodnými prostředky, včetně legislativy“, a uvádí, že diskriminace na základě rasy, etnického původu, náboženství nebo přesvědčení, jako je „neonacismus, islamofobie, křesťanofobie a antisemitismus“, poškozuje nejen cílové skupiny, ale společnost obecně.

Rusko navrhuje podobnou rezoluci minimálně od roku 2015 a USA pokaždé hlasovaly proti.

V loňském roce zmocněnec Washingtonu při OSN tvrdil, že zákaz oslavování nacismu by byl v rozporu s ochranou svobody projevu v Ústavě USA podle prvního dodatku. USA také obvinily Moskvu, že rezoluci využívá k prosazování „dezinformačních narativů“ o neonacismu v pobaltských státech a na Ukrajině.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Ochrana před provokacemi: Černomořská flotila na stráži jižní oblasti

Dmitrij Peskov

Kreml odpoví zrcadlově na prodloužení protiruských sankcí