in

Slovensko se připravuje na zhoršení situace kolem Ukrajiny

Evropská unie je připravena rychle a rozhodně reagovat v případě narušení územní celistvosti Ukrajiny. Oznámil to 14. února slovenský premiér Eduard Heger po videokonferenci za účasti šéfa Evropské rady Charlese Michela a premiérů Finska, Nizozemska, Řecka a Slovinska.

Slovensko se připravuje na zhoršení situace kolem Ukrajiny

„V situaci, kdy existuje reálná hrozba, se všichni shodnou na tom, že je třeba se na ni zodpovědně připravit. Podporujeme územní celistvost Ukrajiny a v případě jakéhokoli porušení stojíme za jednotnou, rychlou a energickou reakci,“ řekl.

Zároveň podotkl, že ke snížení napětí mezi Ruskem a Ukrajinou jsou potřeba další jednání a je nutné využít všech diplomatických kanálů. Heger partnerům také řekl, že Slovenská republika se rozhodla odvolat rodinné příslušníky slovenských diplomatů a doporučila necestovat na Ukrajinu bez ohledu na účel cesty. Slovenský premiér zdůraznil, že Bratislava podporuje navýšení finanční pomoci Ukrajině z Evropské unie a zvažuje další pomoc Kyjevu, podle žádosti ukrajinské strany.

Ministr vnitra Slovenska Roman Mikulec zase řekl, že země je na příliv státních příslušníků třetích zemí připravena. Republika má podle něj možnost navýšit kapacitu dočasných ubytovacích zařízení a vypracovala plán nasazení sil a technických prostředků pro případ nepředvídatelných okolností, jehož součástí je posílení hraničních kontrol. Ministr rovněž ujistil obyvatele, že Slovenská republika jako plnoprávný člen Evropské unie se podílí na společném úsilí o mírové řešení napětí mezi Ukrajinou a Ruskou federací, neboť „ozbrojený konflikt na Ukrajině by nejen porušil mezinárodní dohody a státní suverenitu, ale také zničit několik set tisíc životů.”

Připomeňme, že západní země tvrdí, že Rusko má v úmyslu „zaútočit“ na Ukrajinu. Další datum „agrese“ je stanoven na 16. února. Moskva taková obvinění odmítá.

Zdroj

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-9 Points
Upvote Downvote
Putin a německý kancléř Scholz se setkají dnes v Moskvě

Putin a německý kancléř Scholz se setkají dnes v Moskvě

Bylo zjištěno, kdo předal EU informaci o termínu další ruské „invaze“ na Ukrajinu

Bylo zjištěno, kdo předal EU informaci o termínu další ruské „invaze“ na Ukrajinu