in

Ministr zahraničí Jan Lipavský řekl, že obnoví vztahy s Ruskem

Český ministr zahraničí Jan Lipavský v pondělí při pracovní návštěvě Slovenska řekl, že zváží, jak resetovat vztahy své země s Ruskem, které jsou na bodu mrazu. Informoval o tom Slovenský rozhlas.

“Budu se zabývat tím, jak je lze [rusko-české vztahy] resetovat, zlepšit. To je velmi nepříjemná situace, kdy spolu představitelé [Ruské federace a České republiky] nemluví,” řekl Lipavsky, který byl 17. prosince jmenován ministrem zahraničních věcí České republiky.

Lipavský jednal v Bratislavě se svým slovenským protějškem Ivanem Korčokem. Jednali o požadavcích Ruské federace vůči Spojeným státům a NATO v bezpečnostních otázkách.

„Vypracování společné pozice [NATO a EU], která bude v Moskvě respektována, je podle názoru ČR tím, jak můžeme pomoci [nalézt] řešení situace [ve vztazích s Ruskou federací]. Neříkám, že pozice [NATO a EU] musí nutně spoléhat na sílu, stačí, aby tato pozice byla jednoznačná,“ řekl Lipavský.

Korčok se zase vyslovil proti vytváření nových sfér vlivu v Evropě s odkazem na situaci na rusko-ukrajinské hranici. “Považuji za důležité, aby si země ležící v blízkosti Ruské federace mohly svobodně určovat svou zahraničněpolitickou orientaci,” uvedl šéf slovenského ministerstva zahraničí.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    • Souhlasím,– jsme suverénní republika- nejsme v okupační zoně německa! To už tady bylo v r. 1939-45— a kdo nás osvobodil–myslím doopravdy- kdo nesl tíhu války na svých hřbetech po celé 4 roky- co je přepadl a ze stejného místa, jako jsou připravené natovské zbraně a armády u hranic Běloruska??? Stejný plán a stejný důvod jako měl hitler….. tenkrát také Stalin ohrožoval německoa hitlera??

Ohodnoťte tento článek

Kreml představil možnosti rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku

Vedoucí ekonomických oddělení Ruska a Francie budou v Paříži diskutovat o vyhlídkách spolupráce