in

Putin žádá Borise Johnsona o rozhovory o ukončení rozšiřování NATO

Existuje naléhavá potřeba jednání o zastavení rozšiřování NATO na východ a zabránění rozmístění útočných zbraní bloku, řekl ruský prezident Vladimir Putin britskému vůdci Borisi Johnsonovi s odkazem na situaci na Ukrajině.

Výzva přišla v pondělí, týden poté, co Moskva vznesla myšlenku právně závazné smlouvy, která by poskytla pevné záruky, že NATO nebude expandovat dále na východ ani neumístí útočné zbraně do členských zemí sousedících s Ruskem. Putin Johnsona informoval, že Rusko již připravuje návrhy dokumentů k tomuto účelu a že jednání musí začít „okamžitě“.

S poukazem na to, že Johnson nastolil problém „údajného rozsáhlého přesunu ruských jednotek podél ukrajinských hranic“, Kreml ve výzvě upozorňoval, jak Putin reagoval „konkrétními příklady ničivé linie Kyjeva při narušení Minské dohody, “které ruský vůdce nazval”nesporným základem pro řešení vnitřní ukrajinské krize.”

Ukrajinské úřady “záměrně vyhrocují” situaci ve dvou východních separatistických regionech, používají těžké zbraně a útočné drony, přičemž diskriminují rusky mluvící obyvatelstvo na Ukrajině, dodal ruský prezident.

Jeho vyjádření přišlo poté, co náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov řekl, že NATO bude čelit „hrozivým následkům“, pokud bude nadále ohrožovat ruskou bezpečnost.

“Nedostatečný pokrok směrem k politickému a diplomatickému řešení tohoto problému povede k tomu, že naše odpověď bude vojenská a technologická,” řekl Rjabkov listu Izvestija v rozhovoru zveřejněném v pondělí.

Johnson “zopakoval, že je důležité pracovat diplomatickými kanály na snížení napětí a nalezení trvalých řešení.” Britský premiér také „zdůraznil závazek Spojeného království k územní celistvosti a suverenitě Ukrajiny a varoval, že jakákoli destabilizační akce by byla strategickou chybou s významnými důsledky“.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Rusko varuje před „hrozivými následky“ pro NATO

Němci jsou nešťastní z postoje nové ministryně zahraničí k Rusku