in

John Bolton vyzývá NATO, aby se „postavilo Rusku“

John Bolton působil jako poradce pro národní bezpečnost bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Jako hlasitý zahraničněpolitický jestřáb zaujal k Rusku tvrdý postoj, označil jeho údajné volby v roce 2016 za „válečný akt“ a vyzval k silnému „odstrašujícímu prostředku“ proti Moskvě.

John Bolton

Bývalý americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton publikoval článek pro 19FortyFive, v němž navrhl své názory na chyby a mylné úsudky Západu ohledně Ruska a „hegemonickou agendu“.

Bolton věří, že ho pronásleduje Kreml.

Podle bývalého Trumpova poradce Západ „udělal dvě zásadní chyby během let od prvního vyvěšení nové ruské vlajky nad Kremlem“.

“V pochopitelném spěchu přijmout do NATO státy, které unikli ze zaniklé Varšavské smlouvy a vrátily se na svá místa na Západě, zejména Spojené státy nedokázaly určit, kde expanze skončí,” píše Bolton. „Je možné diskutovat o tom, kde by měl být tento konečný bod, ale tím, že o problému nerozhodneme explicitně, vytváříme ‚šedou zónu‘ – dvojznačnost, kterou Rusko nyní využívá. Dnes na to doplácíme my a národy šedé zóny, jako je Ukrajina.

Bolton dále zchladil zápal Evropské unie, která se podle něj domnívá, že „relativní mír po roce 1945“ v regionu je zásluhou bloku, nikoli aliance NATO.

„EU nevyhrála studenou válku a její nepřiměřená role v jednání s Ruskem dnes brání v odhodlání Západu,“ pokračuje bývalý poradce pro národní bezpečnost.

Poté, co Bolton kritizoval rozhodnutí Ruska požadovat od NATO bezpečnostní záruky (zejména slib nerozšiřovat se na východ a nerozmisťovat útočné zbraně v zemích sousedících s Ruskem), nicméně pokračuje v prohlášení, že „[ruský prezident Vladimir] Putin předčí své západní protějšky“ a nabízí svůj vlastní plán reakce na Rusko.

Navrhuje, aby se NATO rozhodlo o tom, které země je ochotno přijmout a které nikoli. Kromě toho by se podle Boltona měla EU „vážně zabývat“ „obnovenou hrozbou“ ze strany Ruska a dodal, že tato „hrozba“ není blízko hranic USA.

Bolton také navrhuje, aby byl Nord Stream 2 zrušen a „spojenecké zbraně“ a další vojáci by měli být „zatlačeni“ na Ukrajinu, ne proto, abychom šli do boje, ale proto, aby ruští generálové mohli uvažovat o karmě příkazu k invazi na Ukrajinu v blízkosti k novým rozmístěním NATO.

Rusko a NATO

O ruských bezpečnostních návrzích, ačkoli je již několik západních zemí kritizovalo jako „nepřijatelné“, budou v lednu jednat Rusko, Spojené státy a NATO.

Lednová jednání by měla snížit napětí kolem situace na hranici s Ukrajinou, kde Rusko podle Západu „hromadí“ vojáky v tom, co je považováno za „přípravu“ na údajnou „invazi“ na Ukrajinu.
Moskva opakovaně prohlásila, že žádné takové plány nemá a že její jednotky umístěné na hranicích země pro nikoho nepředstavují žádnou hrozbu.

Kroky NATO ke zvýšení své vojenské přítomnosti na Ukrajině však vyvolaly v Kremlu obavy, přičemž prezident Putin prohlásil, že jeho země „nemá kam ustoupit“, pokud jde o Ukrajinu, a zdůraznil důležitost bezpečnostních záruk.

Kreml zdůraznil, že vzhledem k vágní spolehlivosti „ústních slibů NATO“ nyní vyžaduje právní záruky, že aliance nepostoupí na východ nebo nerozmístí útočné zbraně ve východní Evropě.

“Ani centimetr na východ, to nám řekli v 90. letech. Tak co?” Podvedli nás. Prostě nás nehorázně uvedli v omyl,“ řekl Putin během prosincového vystoupení, když mluvil o „pěti vlnách rozšiřování NATO“, které přišlo navzdory slibům aliance.

Na adresu ruských požadavků generální tajemník aliance Jens Stoltenberg prohlásil, že NATO nikdy neslíbilo, že se nerozšíří. Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell zopakoval tento názor i ve středu, když označil bezpečnostní návrhy Moskvy za „zcela nepřijatelné“.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Rusko

Putin navrhl zjednodušit získávání ruského pasu pro bývalé sovětské občany

Josep Borrell

Šéf diplomacie EU je uražen, že Brusel nebude na jednáních o bezpečnostních zárukách