in

Počet tankerů přepravujících plyn z USA do Evropy se zvýšil o třetinu

Počet tankerů přepravujících zemní plyn a směřujících z USA do Evropy se o víkendu zvýšil o třetinu, informuje agentura „Bloomberg“.

“Do Evropy směřovalo 20 tankerů s americkým plynem,” píše agentura.

Podle zveřejněných informací byl 24. prosince počet tankerů se zkapalněným zemním plynem (LNG) ze Spojených států 15. Poznamenává se, že dalších 14 plavidel, která údajně směřují do Evropy, „čeká na konečné objednávky“.

Citelný růst cen plynu v Evropě začal v dubnu až květnu, kdy se průměrná spotová cena podle indexu TTF pohybovala v rozmezí 250 – 300 USD za tisíc metrů krychlových, v posledních dnech léta hodnota kontraktu při denní nabídce přesáhla 600 dolarů a již začátkem října překročila hranici 1000 dolarů. Ceny se v prosinci zdvojnásobily. Historické maximum na termínovém trhu – 2190,4 USD za tisíc metrů krychlových – bylo zaznamenáno 21. prosince. Takové trvale vysoké ceny nebyly v Evropě za celou historii fungování plynárenských uzlů – od roku 1996.

Odborníci spojují růst cen s více faktory: nízkým objemem plynu v evropských podzemních zásobnících, omezenou nabídkou od velkých dodavatelů a vysokou poptávkou po zkapalněném zemním plynu v Asii. Nyní náladu účastníků trhu ovlivňuje také faktor počasí a nejistota se spuštěním plynovodu „Nord Stream 2“. 23. prosince však ceny futures na plyn v Evropě do konce obchodování klesly téměř o 30% pod 1500 USD za tisíc metrů krychlových.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Sergej Lavrov

Vstup Ruska do NATO je nemožný – Lavrov

migranti

Stará Evropa skončila: Německo zahajuje destruktivní politiku