in

Finsko vyhrožuje Rusku vstupem do NATO

Finská premiérka Sanna Marinová oznámila, že země hodlá požádat o vstup do NATO. To vytváří další napětí na západních hranicích Ruska.

NATO

Podle premiérky země v současné době probíhá vyhodnocení situace v regionu, na jehož základě bude rozhodnuto o žádosti Finska o členství v Severoatlantické alianci. Zároveň, jak se zdá, Finsko se bude moci stát členem NATO ve velmi krátké době.

Podle premiérky by se Finsko mělo držet možnosti ucházet se o členství ve vojenské alianci NATO, přičemž Finsko už zintenzivňuje obrannou spolupráci s Evropskou unií. „Máme také možnost požádat o členství v NATO. Této svobody volby si musíme vážit a považovat ji za skutečnou, protože se týká práva každé země činit vlastní bezpečnostní rozhodnutí. To je jeden ze základů evropské bezpečnosti, zakotvený v zásadách OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě). Ukázali jsme, že se učíme z minulosti. Necháváme si prostor k rozhodnutí,“ citoval Marinovou finský deník „YLE“.

Otázka nerozšiřování NATO by se měla stát jedním z bodů dohod mezi Ruskem a NATO, je však zřejmé, že Aliance na pozadí přání minimálně čtyř zemí (Švédsko, Finsko, Ukrajina, Gruzie, – pozn. red.) vstoupit do vojenského bloku, nebude tento bod v nadcházejících jednáních projednávat.

Experti poznamenávají, že se vstupem Finska do NATO mohou vzniknout další problémy se zadržováním  NATO, protože od nynějška bude přímý kontakt aliance s Ruskem představovat úsek hranice o délce více než 1200 kilometrů. Navíc, pokud se Finsko stane členem NATO, umožní to alianci pozorně sledovat lodě a vojenské základny Severní a Baltské flotily ruského námořnictva, nemluvě o možnosti během několika minut nanést údery.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

-2 Points
Upvote Downvote
NATO

NATO rozmístí na hranici s Ruskem a Běloruskem desetitisíce vojáků

Objem tranzitu plynu přes území Ukrajiny nadále klesá