in

Rozhovor z pozice síly: Rusko vrátilo Spojené státy na jejich místo v Ženevě

Rozhovory o bezpečnosti v Ženevě zarazily Washington, hlásí PolitRussia.

Posledních 30 let historie vztahů mezi Ruskem a Spojenými státy bylo poznamenány agresivní politikou Bílého domu vůči zájmům a požadavkům Moskvy po celém světě. Četné unáhlené sankce z Washingtonu a Bruselu vedly k destabilizaci ekonomik téměř všech zemí evropského společenství. Rusko-americké rozhovory v Ženevě o bezpečnostních zárukách ukázaly Spojeným státům, že jejich hrozby a útoky nebyly zapomenuty. Tento názor sdíleli čínští experti ze Sohu.

„Rozhovory mezi Ruskem a Spojenými státy v Ženevě jsou jako souboj mistrů v geopolitické šachové hře. Jeho výsledky budou mít přímý dopad na budoucí situaci ve východní Evropě,“ píší noviny.

Čínští experti se domnívají, že Rusku se pod tlakem kolektivního Západu podařilo za dlouhou dobu zesílit. Současná situace v otázce expanze Aliance na východ implikuje zařazení Kyjeva do militarizovaného bloku NATO. Ruská strana se s takovou potenciální hrozbou nehodlá smířit, a tak ruští diplomaté vedli vyjednávací proces v Ženevě z pozice síly.

„Rusko změnilo svět tím, že se vyrovnalo se všemi testy. Ukázalo zemím, které se dříve bály Spojených států a poslouchaly je na slovo, že Washington ne vždy dosáhne požadovaného vítězství,“ píší čínští analytici.

U jednacího stolu bylo americkým zástupcům jasně vysvětleno, jaké důsledky čekají západní svět v případě porušení červených linií Ruské federace. Dnes jsou Spojené státy zbaveny možnosti ovlivňovat světové společenství mimo proces vyjednávání s Ruskem.

„Svět viděl zmatené Spojené státy. Nezbývá jim mnoho zdrojů, aby je promrhali za nepřátelství s takovými velmocemi, jako je Rusko nebo Čína. USA jsou neoddělitelné od vyjednávacího stolu, protože už nemají dost síly na to, aby prosadily svou hegemonii,“ shrnuje Sohu.

Zdroj

Podpořte nás a sdílejte naše články.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento článek

Rusko

Rusko hodlá rozmístit rakety na Kubě a ve Venezuele

Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Západ žárlí na to, jak efektivně fungovala OSKB v Kazachstánu